bugün
yenile
    1. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      (bkz: 1929 dünya ekonomik bunalımı) 1929'da başlayan (etkilerini ancak 1930 yılının sonlarında tam anlamıyla hissettiren) ve 1930'lu yıllar boyunca devam eden ekonomik buhrana verilen isimdir. buhran, kuzey amerika ve avrupa'yı merkez almasına rağmen, dünyanın geri kalanında da (özellikle de sanayileşmiş ülkelerde) yıkıcı etkiler yaratmıştır. büyük bunalım en çok sanayileşmiş şehirleri vurmuş, bu kentlerde bir işsizler ve evsizler ordusu yaratmıştır. bunalımdan etkilenen birçok ülkede inşaat faaliyetleri durmuş; tarım ürünü fiyatlarındaki %40-60'lık düşüş, çiftçileri ve kırsal bölge nüfusunu kötü etkilemiştir. Talebin beklenmedik düzeyde düşmesi nedeniyle madencilik alanı buhranın en fazla etkilendiği sektörlerden biri olmuştur. Büyük Bunalım farklı ülkelerde farklı tarihlerde sona ermiştir. 1929 Bunalımı temelde Amerika’da borsanın çöküşüne ithaf edilse de; o yıllarda yeryüzündeki ekonomik koşullara, krizin büyüklüğü ve etkisine bakıldığında Büyük Dünya Bunalımı adını almayı hakettiği açıkça görülmektedir. Bunalım dünyada 50 milyon insanın işsiz kalmasına, yeryüzündeki toplam üretimin %42 oranında ve dünya ticaretinin de %65 oranında azalmasına neden olmuştur. 1929 yılına kadar dünyada oluşan diğer krizlere bakıldığında dünya ticaretinin en fazla %7 oranında düştüğü düşünülürse 1929 bunalımının ne derece etkili olduğu tahmin edilebilir. Dünyayı bu denli etkileyen büyük bunalımı sebep ve sonuçları ile anlayabilmek için öncelikle I. Dünya Savaşı sonrasında dünyada oluşan ekonomik ve sosyal koşulları göz önünde bulundurmak gerekir. I. Dünya Savaşı dolaylı ya da doğrudan tüm dünyayı etkilemekle beraber, savaş sonrasında oluşan dünya tablosundaki en önemli figürler gerek yaşadıkları değişimler gerek dünya ekonomisine etkilerinden dolayı ABD, Birleşik Krallık ve Almanya oldu. Savaşa kadar dünyada hegemonik güç sayılan İngiltere, kanayan bir ülke durumuna geldi. Savaş sonrası Amerika’dan alınan borçla yeniden kurulan altın standardıyla değer kazanan pound, İngiliz ihracatının azalmasına sebep oldu. Daha az ihracat daha fazla altının dışa akımına bu da yeniden borçlanmaya neden oldu. O yıllarda Almanya ise Amerika’nın savaş sonrasında geri istediği tazminat sorunuyla karşı karşıyaydı. Ekonomisi durma noktasına gelen Almanya, tazminat sorununa çözüm olarak para basmayı denedi. Bu para Amerika tarafından kabul edilmediği gibi Almanya’da hiperenflasyona neden oldu. Daha sonra tazminat sorunu 1924 yılında Amerika’nın önerdiği Dawes Planı ile çözülmeye çalışıldı. Bu planda Amerika Almanya’ya yeniden yapılanması için kredi verecek; yapılanmasını tamamlayan Almanya daha sonra tazminatını ödeyecekti.
    2. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      tüm avrupanın tabiri caiz ise anasını ağlatan, amerikan rüyasının sona erdiği dönem, devalüasyon öyle bir seviyedeydi ki (alabiliyorsa) insanlar bir kilo patatese bir çuval para ödemek zorunda kalıyordu, etkisi azımsanamayacak kadar büyüktü, şehirlerde işsizler ve evsizler orduları oluşuyordu, türkiye de ''hass... naaapsak da kurtarsak paçayı'' diye düşünürken ''malımı alanın malını alırım alınmak gücenmek yok ehehehe'' gibi bir politikayla paçayı kurtarmıştır.
    3. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      devalüasyon öyle bir seviyedeydi ki almanlar mark'la odun satın alacaklarına mark'ları yakarak ısınıyorlardı.
    4. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      liberal ekonominin işe yaramadığı dönemdir. bu sebeple keynesyen ekonomi ortaya çıktı, böylece ekonomide devlet de rol sahibi olacaktı ve düşüşten kurtaracaktı. (bkz: new deal)
    5. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      1offf gidim de yine izlim - islamikdevrimci 21.05.2016 17:19:01 |#2495147
    6. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bir gecede hisse senetleri bildiğin kaba tabir olacak tuvalet kağıdına dönmüştür. franklin d. roosevelt'in ekonomik zekası sayesinde bu buhrandan çıkılmıştır.
    7. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      "lanetlenmeyi ve affedilmeyi boşverin, bizler tanrının sevmediği çocuklarıyız."